O nas

Slovenski radioamaterji smo bili že v bivši državi najbolj aktivni v radioamaterskih dejavnostih in področjih. Posebej so izstopali rezultati v radioamaterskih tekmovanjih, ki so bili med najboljšimi v Evropi. Zato ni bilo presenečenje, da smo po razglasitvi samostojnosti Slovenije osnovali tekmovalno radioamatersko društvo, ki smo ga poimenovali Slovenia Contest Club (SCC). Ustanovljen je bil septembra 1993 in bil prvi nacionalni tekmovalni klub na v srednji in vzhodni Evropi. Naš model so kasneje kopirali v novo nastalih državah tega območja.

Osnovni namen kluba je bil gojiti tekmovalne radioamaterske dejavnosti in promovirati Slovenijo v svetu na tem področju. To nam je uspevalo z našo aktivnostjo in tekmovalnimi dosežki, ki so bili odmevni na svetovni ravni v največjih tekmovanjih.

Klub ima preko 100 članov, ki aktivno sodelujejo v največjih svetovnih tekmovanjih in dosegajo tudi odlične rezultate. Zaradi svoje aktivnosti sta bila dva člana kluba izvoljena v Contest Hall of Fame (tekmovalni hram slavnih) in sicer Tine S50A leta 1995 in Frane S59AA leta 2001. Nekaj naših članov je tudi v CQWW tekmovalni komisiji. Ne glede na majhnost Slovenije dosega klub izvrstne rezultate tudi v klubski kategoriji, kjer se uvrščamo med najboljše evropske klube.

Člani kluba se poleg dela iz domačih lokacij udeležujejo tekmovanj iz posebnih lokacij po vsem svetu. Dosedanje aktivnosti so naše tekmovalne ekspedicijske ekipe vodile po evropskih državah, po Centralni Afriki, na Arabskem polotoku, južni Ameriki in Aziji.

Da bi vzpodbudili tekmovalno aktivnost na območju Evrope smo že leta 1994 organizirali Evropsko KV prvenstvo, ki se odvija vsako prvo soboto v Avgustu mesecu in traja 12 ur. Tekmovanje je zelo množično in velja navadno za kvalifikacijsko tekmovanje za WRTC. Tekmovanje ima zelo dobro udeležbo tudi zaradi kvalitete pregleda dnevnikov in nekatere države ga štejejo tudi za svoje nacionalno prvenstvo. Poleg tega tekmovanja, ki poteka v CW/SSB načinu dela smo bili od leta 1995 do 2019 vsak zadnji vikend v avgustu organizatorji SCC RTTY tekmovanja. Z napredkom telekomunikacij na tehničnem področju smo od leta 2019 naprej ukinili RTTY tekmovanje in isti termin namenili organizaciji največjega svetovnega tekmovanja v digitalnih komunikacijah WW DIGI DX Contest. Soorganizator tega tekmovanja je WWROF, ki je tudi nosilec in organizator največjih svetovnih tekmovanj CQWW CW, SSB in RTTY.

Posebno odmevna je bila organizacija WRTC (svetovno prvenstvo radioamaterskih ekip), ki ga je SCC organiziral in izvedel leta 2000. To prvenstvo se odvija na štiri leta v okviru IARU HF prvenstva. SCC je bil tretji organizator tega prvenstva na svetu in prvi v Evropi. Po izvedenih osmih prvenstvih se mnogi udeleženci tega tekmovanja v Sloveniji spominjajo kot najboljšega. Več kot petsto najboljših svetovnih radioamaterskih tekmovalcev se je teden dni družilo na Bledu in 54 dvočlanskih ekip je tekmovalo iz lokacij celotne Slovenije. Zaradi odlične izvedbe je bil za predsednika izvršnega odbora WRTC izbran član našega kluba. Doslej so bila prvenstva organizirana v naslednjih državah: ZDA (Seattle 1990, San Francisco 1996, Boston 2014, Wittenberg 2018), Slovenija (Bled 2000), Finska (Helsinki 2002), Brazilija (Curitiba 2006), Rusija (Moskva 2010) in Nemčija (Wittenberg 2018). Naslednje bo v Severni Italiji 2023.

SCC je tudi član Zveze radioamaterjev Slovenije in v letu 2021 smo za ZRS organizirali in izvedli aktivnosti za izdajo priložnostne diplome ob 30-letnici osamosvojitve Slovenije.

Vsako leto se klubski člani in podporniki zberemo na pomladnem letnem srečanju in konec leta na rednih letnih občnih zborih. Vsak ponedeljek zvečer pa se klubski člani srečujejo v prostorih kluba na Saveljski 50 v Ljubljani.

Poštni naslov kluba je: Slovenia contest club, Saveljska 50, 1000 Ljubljana
Številka TRR: SI56 6100 0001 5679 718 pri Delavski hranilnici v Ljubljani
Davčna številka kluba: 35141484 (klub ni davčni zavezanec)
Matična številka: 58767796

Choose language »