WRTC tekmovanja

WRTC (World Radiosport Team Championship) ali svetovno prvenstvo radioamaterskih ekip je največje svetovno tekmovanje radioamaterjev, ki tekmujejo med seboj z radijskimi postajami iz enega geografskega območja.

Radioamaterstvo je edinstvena strast vseh starosti, pri čemer radijski spekter zagotavlja pogoje za tehnične inovacije in globalno komunikacijo, da bi 4 milijonom radioamaterskih operaterjev omogočili, da izkusijo telekomunikacije kot način življenja in vir tehnoloških inovacij.

Organizacija WRTC je zelo velik zalogaj posebej zato, ker ga načelno ne organizirajo nacionalne organizacije temveč navadno večji tekmovalni klubi oziroma skupine iz več klubov. Tudi finančna konstrukcija take prireditve šteje vsaj pol milijona evrov, saj se vsak organizator trudi biti boljši od prejšnjih. WRTC ima svoj izvršni odbor – WRTC Sanctioning Committee, ki je sestavljen iz po dveh članov organizacijskih odborov vsakega tekmovanja (iz Slovenije S50A in S59AA do leta 2006 ter nato S57AW). Izvršni odbor skrbi, da so kvalifikacije in pravila tekmovanja skladna z duhom WRTC ter skupaj z organizatorjem usklajuje aktivnosti v pripravah ter organizaciji tekmovanja. Načelno pa so organizatorji tekmovanja prosti pri izvedbi vseh aktivnosti ob organizaciji prvenstva.

Nekaj o zgodovini WRTC

Seattle, ZDA – 1990

Začetki segajo v čas Iger dobre volje, kjer sta se v različnih športnih disciplinah pomerila v glavnem ZDA in takratna Sovjetska zveza. S časom so na te igre, ki so se odvijale na vsaka štiri leta (vedno dve leti po olimpijskih igrah), vabili tudi druge vrhunske športnike. Na zadnjih igrah leta 1990 pa so radioamaterski zanesenjaki z zahodne obale ZDA v sklopu teh iger organizirali tudi prvi WRTC. Zanimivost tega tekmovanja je bila v tem, da so se ga udeležili predstavniki Sovjetske zveze v velikem številu in so prvič prišli na ozemlje ZDA, točneje v Seattle v zvezni državi Washington. 23 dvočlanskih ekip, ki so bile vabljene s strani organizatorja, je tekmovalo z enakimi radijskimi postajami (Icom je bil pokrovitelj in vsaka postaja je delala z IC765 in IC735). Lokacije so bile na QTH-jih lokalnih radioamaterjev z že obstoječimi antenami. Med drugimi je bila povabljena tudi ekipa tedanje Jugoslavije v sestavi YU1RL in YT3AA (sedaj S50A). Tekmovanje je bilo organizirano posebej izven kontesta in sicer teden dni po IARU HF tekmovanju in je trajalo le deset ur. Bolj kot rezultati je bilo vredno druženje svetovno znanih tekmovalcev in organizatorji so se potrudili, da je bil urnik enotedenskega druženja polno zaseden. Nekaj video gradiva o WRTC 1990 je tukaj: https://youtu.be/HlzNGBdUfEA

Uradni rezultati WRTC 1990

San Francisco, ZDA – 1996

Leta 1996 se je WRTC preselil v San Francisco in v senci Golden Gate je dogodek zagotovil zgodovinsko vstopnico za kontinuiteto tekmovanja. Hkrati se je v ZDA rodila usmerjevalna skupina WRTC, da bi promovirala koncept, izbrala prihodnje organizatorje in bila dragocena pomoč pri prihodnjih dogodkih. Tokratni WRTC je bil čisto radioamaterski dogodek in je prevzel bolj jasno opredeljene razsežnosti olimpijskih iger. WRTC se je začel pojavljati kot svetovno radijsko tekmovanje in zlasti kot prisrčno srečanje radijskih tekmovalcev.

V tedanjem času je prišlo do velikih družbenih sprememb predvsem v vzhodni in srednji Evropi in Iger dobre volje ni bilo več. Ideja o nadaljevanju WRTC pa je ostala živa in člani PVRC so želeli leta 1995 organizirati drugi WRTC na vzhodni obali ZDA. Po prvih pripravah so ugotovili, da tega zalogaja ne morejo. Na zahodni obali je takrat vzel v roke stvari Dave Leeson W6NL in skupaj z radioamaterji zahodne obale v manj kot letu dni organiziral drugi WRTC leta 1996 v okolici San Francisca. Sodelovalo je že čez petdeset ekip in SCC je zastopalo kar 26 članov, ki so poleg sodelovanja tekmovalnih ekip in sodnikov organizirali tudi odmeven večer Slovenia contest cluba. Pravila so bila podobna prvemu prvenstvu, le da je bil termin tekmovanja znotraj IARU HF.

Uradni rezultati WRTC 1996

Bled, Slovenija – 2000

Tokrat je organizacijo izpeljal Slovenia Contest Club, na kar smo še vedno zelo ponosni.

Leta 2000 se je WRTC razširil mednarodno, saj je novorojena država Slovenija – na sončni strani Alp – postavila oder. WRTC 2000 je bil še en zgodovinski dogodek v dobro vseh prisotnih, pa tudi tistih, ki so dogodek spremljali na radijskih valovih z vseh koncev sveta. Aktivno se je vključila celotna država Slovenija, ki je ponovno podprla duh WRTC in njegov olimpijski ogenj. Velik in uspešen dogodek majhne države, tisti, ki so bili tam, imajo izkušnjo, ki je ne bodo nikoli pozabili.

Leta 2000 se vsi še spomnimo po organizaciji WRTC, ki ga je SCC izpeljal na Bledu in z lokacijami po vsej Sloveniji ter 54 sodelujočimi ekipami. Prvič so vse ekipe imele enake antene na enakih višinah. Tedaj smo pokazali svetovni radioamaterski javnosti, da smo zmožni tudi organizacije takšnih prireditev in še danes mnogi udeleženci hvalijo Bled kot doslej najboljšo prireditev.

Uradni rezultati WRTC 2000

Helsinki, Finska – 2002

V čast upadajočega cikla sončnih peg – vira kratkovalovnega radijskega širjenja – se je dogodek iz leta 2002 zgodil le dve leti po prejšnjem tekmovanju, pravem praznovanju 50 let olimpijskih iger v Helsinkih 1952. Tukaj sta Contest Club Finland (CCF) in SRAL skupaj gostila dogodek. Medtem, ko je bila dejanska dirka na kraju samem organizirana na območju Helsinkov, so v tednu pred tekmovanjem tekmovalci preživeli več dni skupaj s celotno radioamatersko populacijo Finske ter s številnimi mednarodnimi gosti. V poletnem taboru SRAL se je zbralo okoli 2000 ljudi. Tokrat se je pomerilo 53 ekip iz 30 držav, s prikazovanjem rezultatov v skoraj realnem času na monitorjih v sedežu WRTC in na internetu, finska hi-tech v najboljšem stanju.

Naslednji organizatorji so bili Finci že v letu 2002, kjer je bilo tekmovanje podobno kot pri nas – na lokacijah lokalnih radioamaterjev ter z enakimi antenami. Slovenci smo imeli na tekmovanju dve ekipi (S50A & S59AA in S56M & S57AL). Video gradivo je dosegljivo na tej povezavi.

Uradni rezultati WRTC 2002

Florianopolis, Brazilija – 2006

Na dnu cikla sončnih peg je tekmovanje potekalo v Florianopolisu na obalnem območju Atlantika v južni Braziliji. Sodelovalo je 46 WRTC . V skladu s kvalifikacijskimi načeli za olimpijske igre so bili tekmovalci tokrat izbrani na podlagi dejanskega nastopa v svoji regiji (skupaj 14 regij). Da bi spodbudili udeležbo YL in mladih radioamaterjev, so bili zanje oblikovani posebni izbirni kriteriji. Ekipe so služile kot spodbuda za radijski hobi v Braziliji, hkrati pa se je razvijale mednarodno prijateljstvo in tekmovalne izkušnje med udeleženci. Zaradi slabih pogojev in oddaljenosti od radioamaterskih populacijskih središč WRTC se je prvič in zadnjič do sedaj uporabljal linearni ojačevalnik. Poleg tega so bila pravila spremenjena, drugi operater je dobil bolj aktivno vlogo. Drug pomemben korak k globalizaciji in mednarodnemu prijateljstvu je bil, da vse ekipe niso bile več nacionalne, ampak so tekmovale tudi dvonacionalne ekipe. Promocijski video je dosegljiv na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=HFN5tKBH5eQ

Postaje so imele enake antene, vendar so bile lokacije zelo različne in neprimerljive. SCC ekipa je bila zastopana s Franetom S59AA in Tinetom S50A.

Uradni rezultati WRTC 2006

Moskva, Rusija – 2010

Šesti organizator so bili ruski radioamaterji leta 2010. WRTC-2010 je potekal v bližini ruske prestolnice Moskve, kjer se je prvič v enakih terenskih pogojih pomerilo 50 ekip z vsega sveta. Vse lokacije so bile posebej postavljene v »field day« slogu in enakovredne tako po antenah kot po postavitvi na velikem ravninskem območju. SCC je bil zopet zastopan z eno ekipo (S50A & S57AW).

Promocijski video je dosegljiv na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=PjaZ6_2oegY

Uradni rezultati WRTC 2010

New England, ZDA – 2014

Leta 2014 se je WRTC zopet selil v ZDA, točneje na vzhodno obalo v okolico Bostona. Vključenih je bilo 59 tekmovalnih ekip iz 29 kvalifikacijskih regij po vsem svetu. Tekmovalci so zastopali 38 različnih držav. Organizacijski odbor WRTC2014 je bila neodvisna skupina, ustanovljena za gostiteljico WRTC2014, in ni bila del nobene obstoječe organizacije, nacionalnega društva ali kluba. Američani so lokacije opremili tako
Dokumentarec je dosegljiv tukaj: https://vimeo.com/119947598

Uradni rezultati WRTC 2014

Wittenberg, Nemčija – 2018

WRTC je tokrat potekal v Wittenbergu v Nemčiji. Vključenih je bilo 63 tekmovalnih ekip iz 27 kvalifikacijskih regij po vsem svetu. Tekmovalci so zastopali 32 različnih držav. Klicni znaki so bili zanimivi, saj so WRTC postaje uporabljale klicne znake Y8 iz bloka nekdajne Vzhodne Nemčije.

Uradni rezultati WRTC 2018

WRTC 2022 bo v Italiji od 8. do 9. julija 2023.

Organizator WRTC 2022 je 23. aprila 2021, po predhodnem posvetovanju z WRTC Sanctioning Committee sprejel odločitev, da se WRTC 2022 prestavi za eno leto na leto 2023. S tem se ne spreminja postopek kvalifikacij in struktura dogodka. Ob upoštevanju svetovnih izzivov javnega zdravja v povezavi s pandemijo Covid-19 je takšna odločitev razumna.

Za več informacij obiščite spletno stran WRTC 2022 na naslovu wrtc2022.it.

Choose language »